Psykoterapi – skaber grundlag for udvikling og forandring
Alle oplever kriser og vanskeligheder i livet. Det kan være problemer med jobbet eller med familien. Sygdom, sorg, angst, stress, manglende selvværd m.m.
En svær barndom kan begrænse det voksne liv ligesom destruktive mønstre, tanker og handlinger.
Hjælpen fra familie og venner er ikke altid nok. Det kan være godt at tale med en neutral person og i fællesskab undersøge, forstå og bearbejde oplevelser, tanker og følelser. Terapi kan give fornyet selvindsigt og redskaber til at håndtere vanskelige følelser og situationer og dermed åbne op for nye veje i livet.
Jeg kombinerer mine forskellige terapeutiske tilgange i terapien.
Kropsterapi
Der er nær forbindelse mellem krop og psyke. Vores liv og oplevelser sætter sig i kroppen, ligesom tanker, følelser, stress, chok og traumer – alt kan opleves og læses i kroppen. Kroppen kommunikerer med sindet vha. smerter, følelser og symptomer.
Ved at inddrage kroppen i terapi bliver det muligt at ændre på den fysiske og psykiske tilstand og oplevelsen af sig selv. Kropsterapi kan nænsomt åbne til tidligere oplevelser, som derved kan bearbejdes. Gennem kroppen er det muligt at finde ind til gemte ressourcer.
Jeg arbejder med, kropssansninger, øvelser, kropssprog, berøring og evt. kropsbehandling.
Se også SE-terapi, Relationel Traumeterapi og Psykomotorik.
Relationel Traumeterapi
I arbejdet med traumer er der i Relationel Traumeterapi fokus på relationer og tilknytnings mønstre.
Relationel traumeterapi er en nænsom metode der vægter ressourcer og dosering i terapien, så overvældelse undgås. Der er fokus på at hente hypo (opgivede) og dissocierede dele. At få fat i gemte ressourcer og opgivede handlemuligheder.
Kropssansninger vægtes og der indgår krops øvelser, som regulerer arousal og støtter integration. Regulering af følelsestilstande er en væsentlig del af terapien. Følelser har ofte været isolerede og ikke regulerede i relationer og traumer, hvilket er med til at skabe problemer i de nuværende relationer. Det kan enten være i form af kraftige følelsesreaktioner eller i at følelser bliver fraværende – en oplevelse af fravær af kontakt.
Relationel traumeterapi kan være en vej ud af faslåste mønstre og åbne for helingen af barndommens traumer.
Kunstterapi
I kunstterapi indgår det kreative udtryk. Det kan være maleri, ler, skulptur, dans, drama eller eventyr. Det handler om at udtrykke indre billeder, følelser, fornemmelser, og konflikter. Der er fokus på proces og oplevelse – mere end f.eks. at male pæne billeder.
Det kreative udtryk kan være en vej til dybere kontakt bagom det, vi ved med vores forstand. Det bliver muligt at udtrykke følelser, stemninger og psykiske tilstande, som kan være svære at udtrykke i ord – enten fordi vi ikke har ordene eller fordi det er for smertefuldt. I kunstterapien kan følelserne bearbejdes – uden at være ét med dem. At male f.eks. et indre kaos, gør det muligt at se på det med distance, sortere i det, forstå det og dermed ændre på tilstanden.
Det kreative udtryk viser ofte udviklingsmuligheder og ressourcer. Det kan antyde en udvikling, som er på vej.
Kunstterapi kan indgå både i den individuelle terapi og i grupper med fokus på kunstterapi.
Drømmeterapi
Ydre liv og aktivitet tager ofte opmærksomheden. Det bliver omgivelser og handlinger, der kommer til at styre livet. Det er vigtigt at kunne trække sig tilbage og lytte til vores indre, mærke kroppen og lade den indre stemme komme til orde. Drømme, meditation og drømmerejser er veje til det indre liv.
Jeg har altid været optaget af drømmenes liv og budskaber. Drømme udtrykker sig i billeder og symboler, og ved at forstå drømmenes budskaber, bliver vi klogere på os selv. Drømme er den letteste og mest effektive vej til at lære det ubevidste at kende. Gennem drømme, er det muligt at få en dybere kontakt med sig selv.
Drømmeterapi kan indgå både i den individuelle terapi og i drømmegrupper.
Traumeterapi
Jeg har siden 2007 specialiseret mig i traumeterapi og kombinerer SE-terapi og Relationel traumeterapi. Begge metoderne er kropsterapeutiske og har fokus på at undgå overvældelse og retraumatisering i arbejdet med traumer.